`Operation Medemblik` eert veteranen

MEDEMBLIK – In Medemblik zijn zondag de Duitsers van het strand verdreven. Weliswaar niet echt, maar wie niet beter wist zou bijna denken midden in de Tweede Wereldoorlog te zijn beland. 

Overval werd gevochten of bepaalden soldaten het straatbeeld. Twee dagen lang waren tijdens Operation Medemblik op twaalf locaties honderden voertuigen en nog eens een veelvoud aan soldaten te zien. 

Met als aboluut hoogtepunt het nabootsen van de strandlanding waarbij de Duiters door de gealieerden van het strand werden verdreven. Vanaf het water voeren boten met geallieerde soldaten richting het strand. 
Daar kwamen ze onder hevig vuur te liggen van de Duitsers. Het publiek dat in groten getale op het evenement was afgekomen, was onder de indruk van de demonstratie. 

“Ik vind het geweldig”, vertelt een man. “Het is net als in de films wat hier wordt nagebootst, prachtig.” Ook veel kinderen kijken hun ogen uit. “Ik vind het leuk dat ze allemaal schieten.” 

En een ander jongetje zegt: “Ik vond het wel spannend, dat mensen werden neergeknald.” Toch is het Medemblik uiteindelijk ook te doen om met dit evenement de oorlogsveteranen in het zonnetje te zetten.
Burgemeester Frank Streng legde daarom bloemen bij het monument dat herinnert aan drie verzetstrijders. Door al het spektakel zou je kunnen zeggen dat de boodschap wordt vergeten door het publiek. 

Maar daar is de burgemeester niet bang voor: “Nee, dat denk ik niet. De mensen begrijpen heel goed waar we voor staan: een tolerante samenleving waar u en ik ons veilig kunnen voelen.

“En dat kan zeker na de overwinning van de geallieerden. Nadat ze het strand hebben veroverd stoppen de knallen en explosies en keert de rust weer terug in Medemblik. Bron: NH.