‘Tienduizenden euro’s schade door verdwenen parkeerplekken Hoorn’

HOORN – Sinds een maand hebben bijna alle parkeerplekken op het Kerkplein in Hoorn plaatsgemaakt voor plantenbakken en bankjes. Niet iedereen is daar blij mee: ‘Alleen al deze maand verkocht ik 6000 euro aan wijn minder.’

De komst van de plantenbakken en bankjes is het gevolg van de stadsvisie. Daar mocht iedereen over meepraten. De ondernemers vinden echter dat er te weinig naar ze is geluisterd, want zij zitten met de gevolgen. “Voorheen namen mensen de tijd. Zochten ze rustig twaalf flessen wijn uit en luisterden ze naar ons advies”, duidt Rob de Boer die een slijterij heeft het verschil. “Nu pakken ze snel twee flesjes en gaan weer. Want ze moeten te ver lopen om meer flessen te kopen.”

Er zijn nog tien plekken over op het Kerkplein. Daar mag je maximaal dertig minuten staan. De dichtstbijzijnde parkeergarage is 500 meter lopen. Dat is te ver, merkt Jos van Egmond die ook een zaak heeft aan het plein. “Zeker voor mensen die slecht ter been zijn. Er zijn al bedrijven die 50 procent minder omzet draaien. Mensen kunnen niet meer parkeren in de buurt. Daardoor is er een terugloop aan bezoekers.”

Het betreft nu nog een proef van de gemeente. Die is pas een maand bezig en duurt een half jaar. Wethouder Ben Tap blijft graag in gesprek met de ontevreden ondernemers. “We zetten alle verbeterpunten op een rij. Als we met het terugbrengen van een aantal parkeerplaatsen de zorgen weg kunnen nemen, is dat een serieuze optie.”

De ondernemers zijn ook naar de rechter gestapt, omdat in hun ogen de procedure niet goed verlopen is. Over zes tot acht weken doet die uitspraak. Bron: NH